Blog

Welke Canarische eilanden zijn er?

  • Desmond
  • 25 september 2019
  • 0 reactie(s)
  • Geplaatst in:
Canarische Eilanden

De Canarische eilanden hebben een totale oppervlakte van 7447 km2 en liggen ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. Het geheel bestaat uit bewoonde eilanden, die allen hun eigen karakteristieken kennen. Een leuk historisch feitje is dat alle eilanden zijn ontstaan nadat vulkanische activiteiten hebben plaatsgevonden. Van de zeven eilanden zijn Fuerteventura en Lanzarote de oudste eilanden. Men heeft berekend dat deze eilanden al maar liefst 18 miljoen zouden bestaan. Na al die tijd zijn de eilanden La Palma, El Hierro, Lanzarote en Tenerife nog steeds vulkanisch actief. De vruchtbaarheid van de lava heeft er tevens voor gezorgd dat de flora op de eilanden zeer divers is. Hierdoor kom je waanzinnige landschappen tegen die je niet zo snel tegenkomt op andere locaties.

La Palma

DragoLa Palma is het op vier na grootste eiland en wordt ook wel La Isla Bonita genoemd, wat ‘het mooie eiland’ betekent. Een andere veel gebruikte bijnaam is La Isla Verde, wat ‘het groene eiland betekent. Massatoerisme kent men niet op La Palma. Het eiland trekt met name wandelaars en natuurliefhebbers of mensen die voornamelijk op zoek zijn naar rust. Het eiland staat vooral bekend om zijn karakteristieke ‘Drago’s’, wat een afkorting is voor zijn fameuze drakenbloedbomen. Wanneer je het water opgaat, kun je nog weleens verrast worden door een meezwemmende dolfijn of zelfs een walvis.

La Gomera

La Gomera is het één kleinste eiland van de Canarische eilanden van de Canarische eilanden en heeft een beperkte oppervlakte van 400m2. De bijnaam van het pittoreske eiland is Isla Redonda, wat vrij te vertalen is naar ‘het ronde eiland’. De toeristen op het eiland komen hier vooral om er te genieten van de rust en om lekker te kunnen wandelen. Nagenoeg de gehele bevolking is katholiek, waardoor je veel mooie kerkjes kunt bewonderen tijdens je bezoek op dit eiland. Grote trekpleister is toch wel het Nationaal park Garajonay. Het is namelijk één van de oudste natuurlijke bossen ter wereld met een oppervlakte van 40km2. Met maar liefst 450 verschillende planten en bomen valt er genoeg te zien en te beleven. Breng ook zeker eens een bezoekje aan Los Órganos. steile basalten kolommen lijken op natuurlijke orgelpijpen en zorgen voor een adembenemend beeld.

Tenerife

Tenerife wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd, aangezien het een uiterst prettig klimaat kent het gehele jaar door. Het opvallende is dat het eiland twee klimaten scheidt. Waarbij het noorden met name een tropisch klimaat kent en vochtig is, zul je in het zuiden sneller de droogte en hitte kenmerken bij het beschrijven van het klimaat.

De bekendste badplaatsen zijn Playa de las Américas en Los Cristianos. Het gehele jaar door vind je hier toeristen die komen genieten van de zon. De hoofdstad; Santa Cruz, kenmerkt zich met name door zijn moderne architectuur, gezellige boulevards en kleine authentieke dorpjes. Er is dus genoeg te beleven op het eiland. Met name voor watersportliefhebbers, want er zijn tal van mogelijkheden om te duiken, (wind)surfen, waterskiën of te gaan zeilen.

Gran Canaria

Canarische EilandenGran Canaria is het 2 na grootste eiland en kent 710.000 inwoners. Het is daarmee groter dan een grote stad in Nederland als Rotterdam. Het eiland trekt jaarlijks meer dan 1,5 miljoen toeristen en kent Maspalomas als grootste toeristenoord van het eiland. De hoofdstad is echter Las Palmas, dat in 1599 nog werd geplunderd door Hollandse piraten.

Met zijn 236km lange kust en 160 stranden heb je in ieder geval genoeg plekjes die je kunt bezoeken tijdens je vakantie. Denk daar ook betoverende mooie dorpje bij en prachtige landschappen en je hebt een goed beeld van Gran Canaria.Een bruikbare tip is om een bezoekje te brengen aan het Palmitos Parque. In dit park kun je meer dan 1500 verschillende vogelsoorten bewonderen. Overige toeristische attracties die de moeite waard zijn: de vlindertuin, het zee aquarium en de orchideenkwekerij. Geniet van de adembenemende wandelroutes op het eiland, die zich kenmerken door subtropische begroening en tropische fruitbomen.

Fuerteventura

Canarische EilandenFuerteventura is het grootste eiland met een lengte van 97km. Echter, wonen er maar 40.000 mensen, waadoor je hier heerlijk tot rust kan komen en kan genieten van de uitgestrekte natuur. Door vulkaanuitbarstingen in het verleden heerst er een droog klimaat. De Sahara zorgt echter wel continue voor een verfrissend windje.

Wist je dat het aantal berggeiten op het eiland hoger is dan het aantal mensen? Hierdoor is de berggeit ook automatisch het symbool geworden van Fuerteventura.
Het eiland kent maar liefst 150 verschillende stranden. Hiermee is het ook ideaal voor zonaanbidders die de gehele dag kunnen gaan bijkleuren op één van de vele witte zandstranden.
Door de ferme wind is het natuurlijk ook een zeer aantrekkelijk eiland voor fervent liefhebbers van watersporten. Je zult dus regelmatig surfers tegenkomen aan de kusten van Fuerteventura.

De hoofdstad is Puerto del Rosario. Waarbij de Nuestra Senora de Rosario kerk en het Casa Museo de Unamuno museum veelal worden bezocht door aanwezige toeristen.

Lanzarote

Canarische EilandenLanzarote kent de bijnaam Isla del Fuego, wat vrij vertaald ook wel vuureiland betekent. Het is van alle Canarische eilanden het dichts bij de Afrikaanse kust gelegen. Sinds 1993 staat Lanzarote geregistreerd als biosfeerreservaat bij UNESCO.Het eiland heeft een zeer kenmerkend landschap dat bedekt is met zwart/roze/paars gestold lava. Het eiland heeft meer dan 300 vulkanen en is daarmee ook één van de bekendste vulkaaneilanden ter wereld. Dit kan er in resulteren dat het eiland soms zorgt voor een surrealistisch beeld met zijn indrukwekkende maanlandschappen.

Dé badplaats onder de toeristen is Puerto del Carmen. Bekend om zijn typische witte lage gebouwen en zijn gezellige visserswijkjes, zoals het beroemde Charco de San Gines. De grootste toeristische attractie van het eiland is zonder enige twijfel Timanfaya, het nationale park van Lanzarote. Fabelachtige landschappen die zijn ontstaan uit de vulkanische uitbarstingen uit het verleden. Aangezien het nationale park op de werelderfgoedlijst staat van UNESCO, kun je het park enkel betreden met een georganiseerde busreis.

El Hierro

FerraDit kleinste eiland van de Canarische eilanden (278 km2) heeft twee officiele namen. Naast El Hierro is ook Ferra een officiële naam om dit mini-eilandje te kunnen benoemen. Ook deze plek heeft een bijnaam; La Isla Chiquita, wat Spaans is voor ‘het kleinste eiland’. Er wonen maar 10.675 mensen op het bergachtige eilandje en het herbergt meer dan 500 kleine vulkanen.

Door zijn geringe grootte heeft het zich ook minimaal ontwikkeld tot het toerisme. Je zult er dus ook weinig accomodaties vinden. Ferra is bekend om zijn diverse ambachten, zoals: pottenbakken, weven en houtsnijden. Je vindt er ook volksmuzikanten en dansers die vrolijk dansen en zingen op de diverse pleinen. Dit zorgt uiteraard voor een unieke sfeer, die je alleen kunt terugvinden op het eiland van El Hierro.

Uw reactie

Categorieën

Deel dit bericht